E-sporten växer så det knakar enligt statistik

E-sporten är så stor just nu så att vi nästan tappar hakan själva när vi läser statistiken om hur mycket pengar det ger i inkomster. NiP Gaming publicerade en artikel den 21 september 2015 med statistik på hur det ser ut idag och hur framtiden kommer att se ut.

2014 alltså förra året så var inkomsterna genom E-sport på $ 194 miljoner vilket motsvarar 1.6 miljarder i svenska kronor. I år när man räknar på kvartal 3 så kommer den summan upp i $ 278 miljoner som är 2.3 miljarder svenska kronor. Då har vi ett helt kvartal kvar också att fortsätta att räkna på.

Man har dessutom tagit fram en framtidsprognos som sträcker sig till 2018 och vad E-sport kan inbringa i pengar. 2018 så tror man att E-sport kommer att ge hela $ 765 miljoner som blir 6,5 miljarder kronor. Det växer så det knakar eller hur?

Publik och antalet spelare har ökat också

Spelandet har ökat också samt publiksiffrorna vilket gör så att inkomsterna ökar. Dessa tre faktorer har en direkt koppling såklart.

Särskilt spelandet med DotA2 och League of Legends har fått en boost i spelarantal. Det anordnas turneringar som har flera miljoner kronor i potten så det finns mycket pengar att tjäna för de spelare som är bra. Är man bäst i världen så rullar det in många miljoner om året för varje medlem i laget. Men vägen dit brukar vara lång och det finns så många bra lag idag så det är många duktiga man måste slå för att nå upp dit.

Hur är man publik på E-sport?

En vanlig fråga är hur man kan vara publik på E-sportturneringar och hur det fungerar? Majoriteten av tävlingarna streamas ut genom internet och då tittar man på matcherna genom sin vanliga dator, svårare än så är det inte. Men på stora tävlingar som t.ex. The International så är det många som kommer för att se det live. Besökare på flera tusentals strömmar dit och prissumman för den som kniper första platsen är på hissnande 56 miljoner kronor.

Varför är det så stort nu?

Det har nog legat och bubblat under många år då spelare har gått vidare till andra spel och inte fortsatt sitt intresse. Det var en tid då Counterstrike var den största E-Sporten i världen, och mycket var på grund av att spelet var så bra. Men andra utvecklare skapade kanske mer lockade spel och man tappade intresset för att spela Counterstrike. Det finns dock många utövare kvar och Counterstrike-scenen är absolut inte liten men den har hamnat i skymundan av andra spel som gör succé nu.

En stor myt om E-sportare

En stor myt om datorspelare som nästan alla tar fram då man pratar om det är att en spelare är en nörd, en överviktig och finnig tonåring som sitter i en källare. Att spela datorspel hela dagarna kräver faktiskt en bra fysik. Du kommer inte till toppen utan att träna. Nästan alla toppspelare berättar att de måste träna regelbunden för att orka sitta ner så länge och behålla sin koncentration.

[Top]

Integritetspolicy