Begagnade tv- och datorspel

Få marknader är så passande för andrahandshandel som just tv- och datorspel. De som köper ett spel, gör detta med ett tydligt mål. Ett mål som kan liknas vid det som en biobesökare har, nämligen att ta sig till slutet av den upplevelse som filmen erbjuder med största möjliga behållning. Detta kan i praktiken innebära att man som spelare spelar om spelet en eller flera gånger för att upptäcka dess samtliga vinklar och vrår. Det innebär lika ofta att man så fort man tagit sig till slutet överger spelet, eller som i vår jämförelse filmen, för att gå vidare till nya upplevelser.

Vad gör man då med sina avklarade spel? Spel skiljer sig till att börja med från filmer, genom att de tar fysisk plats, och det är i realiteten en omöjlighet för den hängivne spelaren att förvara alla avklarade spel i hemmet. Mot bakgrund av detta faktum är det inte omöjligt att förstå varför det uppstått en så stor marknad för handel av spel i andrahand.

Till att börja med bör man nämna privata annonser. Många spelare, eller konsumenter om man så vill, använder blocket eller liknande handelsplatser för att annonsera ut sina avlagda spel eller eventuellt för att söka efter begagnade exemplar av spel som de ännu inte har spelat.

Det mest vanliga är att vända sig till en handlare. Dessa handlare finns numera i var och varannan galleria. Du kan där oftast köpa konsoler, handkontroller och nya spel, för att inte nämna alla tillbehör i form av t-tröjor och specialutgåvor av dina favoritspel. Framförallt köper och säljer dessa butiker begagnade spel från privatpersoner och säljer dem vidare till andra spelare som ännu inte har spelat spelen i fråga.

Den summa som dessa handlare betalar för dina begagnade spel är oftast något lägre än den du skulle få om du sålde spelet privat. Skillnaden är, att du oftast får andra fördelar i form av att du själv slipper träffa eventuella spekulanter, och dessutom går du oftast med i någon form av medlemsklubb som ger dig ett billigare pris när du köper nya spel. Ofta erbjuds du också förhandsköp av nysläpp vilket är en attraktiv detalj för den som älskar tv- och datorspel.

Den som spelar mycket tv- eller datorspel har ofta sina favoritserier eller iallafall favoritgenrer som han, allt som oftast, längtat länge efter innan de släppts. Om man då har chansen att vara en av de första att spela detta spel, så är detta givetvis någonting som talar till spelbutikens fördel.

[Top]

Integritetspolicy